maanantai 29. elokuuta 2016

Saanan valloitus

Norjan reissullamme oli myös tavoitteena käydä Saana tunturin päällä. Tästä olen jo muutaman vuoden haaveillut mutta koskaan siihen ei ole aikaa ollut. 

Aloitimme valloitus urakkamme puolilta päivin ja ilma ei ollut aurinkoinen mutta Saanan laki näkyi ja se riitti meille. Matkaa aloituspisteeltä tulee jotain 4 kilometriä suuntaansa eli yhteensä 8 kilometrin matka. 

Saana kohoaa 1029 metriä merenpinnasta mutta Kilpisjärven pinnalta se kohoaa noin 556 metriä. Suurin nousu tapahtuu alussa ja siinä kohdalla on portaat. Aika suosittu paikka selvästikin ihmisiä näkyi koko ajan. 



Ylhäältä näkymät oli henkeäsalpaavat. Hyvällä säällä täältä näkee kauas joka suuntaan mutta nyt oli liian pilvistä ja näkymät rajoittui Kilpisjärveen ja Mallaan. 

Alhaalla lähtiessämme oli lämmintä jotain 13 astetta muistaakseni ja tyyntä. Ylös päästessämme tuuli pohjoisesta navakasti ja lämpöasteita oli vain viisi. Varmaan palelti niitä jotka oli liikkeellä vain ohuilla trikoohousuilla ja t-paidoilla. Ylhäällä tuulen tuivertaessa aattelin kuinka kovasti Saana tunturi Kilpisjärven kylää suojaakin pohjoisen tuulelta. 

Lakea käveltyämme jonkin aikaa alkoi tulemaan epätoivon tunteita. Missä se huippu on ja kuinka pitkä matka sinne oikein vielä on. Tuntui siltä että olisimme kävelleet ikuisuuden ja ainakin enemmän kuin 4 kilometriä. Ehkäpä tähän tunteeseen vaikutti vielä se että vähään aikaan emme olleet nähneet enään mitään maisemia ja matka tuntui siksi pitkältä. Mutta jonkun ajan päästä korkeinkohta alkoikin häämöttää. 

Saanan korkeimmalle kohdalle päästyämme näkyvyys alkoi olla enään vain muutamassa metrissä. Pikaisesti kuvat otettuamme lähdimme miehen kanssa tallustelemaan alaspäin tihkusateessa.




Takaisin meno matkalla maisemia vielä hieman näkyi ja ihastelimme niitä hetken eväsleipiä syödessämme. 

Tänne on vielä päästävä aurinkoisella kelillä maisemia ihastelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti