torstai 8. syyskuuta 2016

Kirkelyn kalliopiirrokset

Matkalla kohti Lofootteja välimatkalle sattui kyltti Kirkely Helleristninger, sitähän piti lähteä tutkimaan mitä siellä on.

Polku lähtee Balsfjordin kirkon pihamaalta ja nousee ylemmäs rinteeseen ja lakseutuu jonkun kilometrin jälkeen takaisin tielle jota pitkin pääsee takasin kirkon pihamaalle. Polun pituus on noin 2,5 kilometriä joten mainio paikka vaikka automatkalla käydä jaloittelemassa täällä.

Hieman polkua käveltyä tuli ensimmäinen kyltti vastaan ja sen takana olikin kalliopiirroksia. Innoissani tutkin piirroksia ja luin esitettä. Siinä kerrottiin että Kirkelyn kalliopiirroskentällä on noin 40 kuvaa, jotka ajoittuu ajalle 2700eaa. Alueella olevat piirrokset esittävät maan ja meren eläimiä mikä on Norjassa harvinainen yhdistelmä. Piirroksia on pyöriäisistä, hirvistä ja poroista. Myös alueelta löytyy piirros käärmeestä ja venekunnista joissa on ihmisiä. Alueen suurin piirros on poro jonka pituus on 1,2 metriä. Piirrokset ovat paikallisen pyyntiväestön tekemiä.

Kalliopiirrokset ovat kuvia tai kuvoita jotka on tehty kallioon mm. hakkaamalla, kaivertamalla, uurtamalla tai hiomalla. Kalliopiirros on eri asia kuin Kallio- tai luolamaalaukset jotka taasen on tehty pelkästään maalaamalla. Jotta kalliopiirrokset erottuisi matkailijoille kallioista niin niitä on maalattu, joten niitä ei tule sekoittaa kalliomaalauksiin.




Toivottavasti komeat piirrokset säilyy vielä pitkälle ja eivätkä tule ihmisten tuhoamiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti