maanantai 20. marraskuuta 2017

Hiiden hurmos

Kuusamon reissun viimeisenä päivänä suuntasimme Oulangan kansallispuistoon. Alunperin suunnitelmana olisi ollut käydä Valtavaaralla mutta sumuisen ilman johdosta suuntasimme toisaalle. Reitiksi valitsimme Hiiden hurmoksen reitin koska siinä olisi mukavasti erilaista nähtävää. 

Hiiden hurmoksen reitti alkaa Oulangan luontokeskukselta ja se myöskin päättyy sinne eli mukava rengasreitti jossa on koko ajan uutta nähtävää kun takaisin samaa polkua ei tarvitse kulkea. Reitin pituus on noin 5 kilometiä ja on keskivaativa reitti pienine nousuineen. Suosittelen kulkemaan reitin vastapäivään joten näin eväistä nauttiminen jää loppuun tulipaikan sijainnin myötä. Nähtävää reitillä on vanha poroerotusaita, hiidenlampi, vanha metsäniitty latoineen ja Kiutakönkään koski. 

Ensimmäisenä saavuimmekin vanhalle poroerotusaidalle ja tutkimme sen rakenteita maasta sekä pienestä katselutornista. 




Aidalla kohtasimmekin kaksi vaeltajaa jotka olivat jo hieman eksyneet reitiltä. Heidän oli tarkoitus kulkea karhunkierroksen reittiä mutta olivatkin polkujen risteytyessä kääntyneet Hiiden hurmoksen reitille. Heitä opastettuamme ja kerrottuamme heidän sen hetkisen olinpaikan jatkoimme matkaa. Kävelyn lomassa ihmettelimme miten joku voi lähteä vaellukselle niin olemattomalla kartalla
joka oli jostain kirjasta. Sitten saavuimmekin Hiidenlammelle. Ihastelimme lampea ja jatkoimme taas matkaa. 

Saavuimme vanhalle metsäniitylle jossa oli pieni lato täynnä heinää. Opastaulusta luimme paikan historiaa ja sieltä selvisi myöskin että niittyä niitetään edelleen jotta paikka säilyisi sellaisena kuin se joskus on ollut seuraaville sukupolvillekkin. 


Seuraavaksi kuljimme kauniin kangasmetsän poikki ja tulimme laavulle. Johan sitä alkoikin pikku hiljaa nälkä olemaan. Eväitä syödessämme saimme muutaman kuukkelikaverin. Kuukkelit seurailivat tarkasti touhujamme ruuan murusten toivossa. 


Viimeisenä nähtävyytenä olikin kovasti kuohuva Kiutaköngäs. Paikka oli ehkä reitin vaikuttavin nähtävyys kuohuineen ja taustalla kauniin punervana loistava kallioseinämä. Mukava kohokohta tälle reitille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti